CHOP CULT HOME
Email Password
Search
  1. #1
    Junior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10

    Default New S&S 93 HC idle issues

    I have a new S&S Shovel 93HC that is still in the break in stage with 250 miles. Since day 1 after install I have been having an issue keeping it at idle. It suddenly just stops after about 2 minutes running and it dies at stop lights unless I keep a little throttle in it. I can keep it from dying altogether if I raise the idle from the recommended 950 to 1050 to about 1200 rpm but thats just too high for normal operation in my opinion. Super E carb that came with it was shipped with .295 intermediate and .70 main. I am thinking its jetting related specifically the intermediate and that I should probably go to a .31 or .32. I located the S&S jetting guide and it recommends that for my size engine it should be at least a .31. I just wonder why S&S would ship a 93HC with jets that are too small. Unless its something else causing it to die like ignition or coil but I figure if it was that it would die while at speed.
    Has any one heard of this issue with a brand new engine right out of the box?

    Any advice would be greatly appreciated.

    Thanks


    Joe

  2. #2
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    2,402

    Default

    Joe,
    the jetting an be the cause,
    but empirically speaking it takes a little bit to dial in a new moto.
    Good luck
    stay at it, you tossed some good coins at it already.

  3. #3
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    9,142

    Default

    So swap jets. Carbs ain't fuel injection and don't come set perfectly for every altitude or other condition. Either a jetting change fixes it or doesn't.

    I'd buy a few pair of new spark plugs for mixture checks too. What do yours look like? Pics would be useful.

  4. #4
    Junior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10

    Default

    I looked at the plugs and its running just a bit lean. I am going to change out those jets and update on the results.

    Thanks for the responses!

  5. #5

    Default

    Think i had the 0,295 also ,,tried a bigger one , run worse but i had a small aircleaner
    And yes had the same problem at stop lights
    Think it was a super E thing
    I now have double mikuni and it idles fine


  6. #6
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    493

    Default

    Get it on a dyno if funds facilitate.

  7. #7
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    2,402

    Default

    Nothing simple in your world, you jumped all the way to a dualie. Fabulous.

  8. #8
    Junior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10

    Default

    Looks like the problem is related to the intermediate jet. I swapped to .031 intermediate and .072 main which is the low end as per the S&S guide. First thing I noticed is that my midrange power increased tremendously due to the .072 main increase and it pulls like gangbusters so now its running like I expected a 93HC shovelhead should. The idle has settled somewhat and it has not stopped yet but I am still messing with the idle speed so I am going to run it a few days and see how the plugs are looking. So far so good!
    I will keep you posted.

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0258.jpg 
Views:	11 
Size:	312.6 KB 
ID:	51137
    Last edited by demondog05; 08-31-2014 at 12:10 PM.

  9. #9
    Junior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    10

    Default

    Just a quick update. Seem that everything was a combo of jets and the fact that the new engine needed to break in. All good now with lots of power and excellent idle!
    Thanks for all the advice!

  10. #10
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    9,142

    Default

    Thanks for the update.

Share This



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Log in

Log in