CHOP CULT HOME
Email Password
Search

Hybrid View

  1. #1

    Default XS650 Chopper - Mini Brake issue

    Hey Guys my name is AR I have built a 1979 Yamaha xs650SG Chopper. I have been having trouble with the front brake locking and compressing the springer front end. I have a completely brand new cycle standard 21" mini brake drum wheel had got from Lowbrow customs. Anyone have this issue??

  2. #2

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    2,370

    Default

    Where is your brake arm mounted? It should be to the back leg. Is the brake plate(with shoes attached) able to float freely when the axle is tightened down (before brake arm is attached)? Have you checked the diameter of the shoes compared to the diameter of the drum? What springer ya got?
    Need pics, we need a few pics, of what ya got.

    Oh, and this has been asked here before:

    2018 Thread: Mini drum front brake. Did I do this right?
    http://www.chopcult.com/forum/showthread.php?t=51274

    2017 Thread: Mini drum on repop HD springer
    http://www.chopcult.com/forum/showthread.php?t=48926

    2010 Thread: Mini drum on DNA springer
    http://www.chopcult.com/forum/showthread.php?t=3988

  3. #3

    Default

    Brake arm is mounted to the back leg. Everything moves freely on the bike it is just when you gently squeeze the brake and it wants to fully lock up. The springer front end is a DNA narrow -2" under. The wheel is from lowbrow brand new Cycle Standard mini brake with an Avon tyre.
    I do not have a close up picture of the wheel out of town at the moment.

    Click image for larger version. 

Name:	iF8ah2g6QP2UX7YOmwvJDw.jpg 
Views:	13 
Size:	311.3 KB 
ID:	94714

    Click image for larger version. 

Name:	Xwl3HGmZRbqY4L3IPP+sDg.jpg 
Views:	20 
Size:	296.8 KB 
ID:	94715

  4. #4

    Default

    "it is just when you gently squeeze the brake and it wants to fully lock up."

    My guess is that the brake shoes are fitted wrongly for the direction of rotation of the hub.
    i.e. The trailing edge of the shoe is being used as the leading edge, (no chamfer).

  5. #5

    Default

    Click image for larger version. 

Name:	tPoP+H2YRI+ZX9dcs6MAkg.jpg 
Views:	13 
Size:	307.8 KB 
ID:	94909Click image for larger version. 

Name:	tPoP+H2YRI+ZX9dcs6MAkg.jpg 
Views:	13 
Size:	307.8 KB 
ID:	94909Click image for larger version. 

Name:	LpyDQT6vTBCI3VSCqZtUhQ.jpg 
Views:	3 
Size:	298.3 KB 
ID:	94911
    Quote Originally Posted by Hawkstone View Post
    "it is just when you gently squeeze the brake and it wants to fully lock up."

    My guess is that the brake shoes are fitted wrongly for the direction of rotation of the hub.
    i.e. The trailing edge of the shoe is being used as the leading edge, (no chamfer).
    Still having the same problem I have attached the photos below of the brake shoes and how it is currently set up. Today I even extended the brake arm that connects to the frame and still no luck.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails FKr6htt2Ri2C7aXhprBZyw.jpg  

  6. #6

    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    2,370

    Default

    Those shoes look thick; what is the diameter of the brake shoes compared to the brake drum?

    And looks like the brake anchor is a flat strap, but there is an offset between the brake and springer mount...is it pulling sideways a bit? Are you using just regular bolts at anchor ends? If offset, heim joints at each end of the brake anchor would be a better option.
    Last edited by TriNortchopz; 06-18-2019 at 7:36 AM. Reason: heim

Share This



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Log in

Log in