CHOP CULT HOME
Email Password
Search
  1. #1
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    183

    Default 83 Vt500 Coil Testing

    Okay, so the new project is being a bit moody.. by being a bit moody, i mean being a down right bi*$#!

    I went through carbs, found a small hole in top of diaghragm, made repair for temporary purposes. Rest of carb looked good after extensive cleaning.
    New plugs, New 12v, 175 CCA lawn mower battery.
    The bike cranks fine the first time, backfires when idling and lingers in high rpms before coming down from a rev. I'm sure these are carb being out of tune especially after I took the airbox off and have foam clamped down at the end of the plastic neck that use to connect carbs to airbox. So I plan on rejetting and tuning but that's not the issue.
    After a bit of riding around the yard, when you shut the bike down she will not crank back up. She will turn over, but not fire.
    I am getting spark, I have tried opening gas cap, it's not vapor lock.
    So I decided to test the coils with a multimeter.
    here's what I got
    When i connect A and B, it bounces for a few seconds. Watching it the numbers will show, 42, 13, 73, 24, before settling on a nice 3.2. I tried it many times and sometimes it would just go from 4.0 to 3.2 and then settle. I had coils on table so i was testing everything straight at the coil.
    Then I tried combinations of A with C or D, and B with C or D and had no reading what so ever. I also tried C and D with a ground to the frame, and still nothing. If im not mistaken I should be getting 6,000-12,500 here. I also connected one plug wire on the coils and tried A and B with the other end on the end of the plug wire and got no reading. I would say that their bad and chunk them but I know I'm getting spark. I put them back on the bike and she fired right up.
    So am I not testing something correctly?
    Could the carb being so badly out of whack hold a influence on not cranking when warm.

    Ah yes, I also tested the charging system, at idle my battery had 12.70 volts, the same at 2500 RPM, and 13.00 volts at 5,000 RPM. So in my head, I'm charging correctly.

    Click image for larger version. 

Name:	WP_20140606_013.jpg 
Views:	3 
Size:	294.1 KB 
ID:	49664
    This is the end of my air intake system. Or beginning, however you wish to look at it.
    Click image for larger version. 

Name:	$_12.JPG 
Views:	5 
Size:	21.7 KB 
ID:	49663
    Last edited by Hotel; 07-08-2014 at 1:04 PM. Reason: typo

  2. #2
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    5,467

    Default

    Please remember to put Jap bike threads in the right section.

    I'm moving the thread, but all you Hirohitos keep doing this...

  3. #3
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    183

    Default

    VOID FORUM!! The motorcycle is down for a while. I have a naked frame in my living room and starting from scratch! Please ignore forum!

  4. #4
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    May 2012
    Posts
    251

    Default

    If you need a spare set of coils i have some i can send your way and a few other parts if you need em just pm me

  5. #5
    Senior Member

    Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

    Get Adobe Flash player


    Join Date
    Jun 2014
    Posts
    183

    Default

    Quote Originally Posted by 21guns View Post
    If you need a spare set of coils i have some i can send your way and a few other parts if you need em just pm me
    I really appreciate that, But I will hold off for the time being. You may come across someone else who needs them. If I got them they would just sit for a while before they went to use. But the bike cranks and run so I know I'm getting spark. But I do plan to move them during the build to a spot where they are out of the horrible oven between engine and gas tank, and can catch a lot of wind to keep cool!

Share This



Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Log in

Log in