CHOP CULT HOME
Email Password
Search

Hybrid View

  1. #1

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    756

    Default FUCK: Fucking ironhead clutch!!!!!!!

    OK, I have tried letter for letter what the manual says (literally about 25 times). I have tried all of the adjusting how-tos I can find on the internet, including here, Jockey and xlforums - some include the two turns in, some don't. NOTHING WORKS! I just had it in the shop where they put in a whole new clutch, all new spacers etc. When I got it back from them it still dragged and wanted to creep with the clutch lever all the way pulled.

    Like I said I have tried the HD manual version which says the lever will be adjusted (or may need minor adjustment) when done with the adjuster screw. I have tried loosening the cable up and leaving it loose until I've done the adjustment (1/4-1/2 turn from contact). Neither work. Following the manual gives the poorest result.

    The closest I can get is literally leaving the adjuster screw in 1 3/4 turns clockwise.

    The results so far are:

    1. Creeping with clutch pulled, dies as it should when clutch lever is released. or
    2. Creeping with clutch pulled, idles in place when lever is released. or
    3. Does not creep with clutch pulled, idles in place when lever is released.

    What the FUCK!

    So now I have tried, the shop has tried and my buddy who rides an Ironhead daily and is a mechanic has tried.

    BTW it's a '73.
    Last edited by KIRK; 04-24-2011 at 5:40 PM.

  2. #2

    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    2,043

    Default

    Good luck, it took me several trips to my local Indie to get my 1973 Ironhead clutch adjusted properly. Once it was dialed, I didn't touch it!!!

  3. #3

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    756

    Default

    Quote Originally Posted by ridemore16 View Post
    Good luck, it took me several trips to my local Indie to get my 1973 Ironhead clutch adjusted properly. Once it was dialed, I didn't touch it!!!
    Any idea what they did?

  4. #4

    Default

    well i put the tamer 2 in mine it suppose to help that and its simple to put in and its only like 30 bucks i havent wired my bike yet tho to try it though

    http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Harle...item33672636e1

    http://www.jpcycles.com/product/620-686
    Last edited by crazycracker; 04-24-2011 at 6:20 PM.

  5. #5

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    137

    Default clutch

    what are you running for tranny fluid?? It sounds like its not releasing all the way to be truthful, Some times the clutch plates get hung up on the hub an wont release all the way which will cause a problem, Back your cable adjuster off till there is play at the lever,loosen up the lock nut, turn the adjuster in till it touchs, then back it off a 1/4 turn or so, then take all the freeplay out of the cable till the lever just touchs the stop an try that,, If your running to heavy a fluid, an its cold, they will drag, That might be?? I have something here someplace will see if i can find it, oh an dont get the tammer its junk, The tammer 2 works,

  6. #6

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    756

    Default

    Quote Originally Posted by Jimbo View Post
    what are you running for tranny fluid?? It sounds like its not releasing all the way to be truthful, Some times the clutch plates get hung up on the hub an wont release all the way which will cause a problem, Back your cable adjuster off till there is play at the lever,loosen up the lock nut, turn the adjuster in till it touchs, then back it off a 1/4 turn or so, then take all the freeplay out of the cable till the lever just touchs the stop an try that,, If your running to heavy a fluid, an its cold, they will drag, That might be?? I have something here someplace will see if i can find it, oh an dont get the tammer its junk, The tammer 2 works,
    I have tried exactly that procedure and it jumps the worst with the clutch pulled. It just full-on drives forward and you have to brake fully and shut the bike off to stop it.

    I don't know what fluid they used.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    2,043

    Default

    Quote Originally Posted by KIRK View Post
    Any idea what they did?
    I ended up changing clutch plates and getting a new cable. The guys said it was a bitch to dial in. Maybe try the fluid approach that these guys recommend.

  8. #8

    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    2,043

    Default

    Damn you...I caught your contagious clutch disease! I went out to ride this morning and my clutch is wacky. Just got back from the stealership with the "Sport Trans Fluid" ($5.92/quart). I'll let you know how it goes.

  9. #9

    Join Date
    May 2010
    Posts
    22

    Default

    +1 on the sportster primary fluid costs way too fucking much but it does help. Mine likes to creep a little when shes cold but once she warms up she does fine.

  10. #10
    xllance
    Guest

    Default

    --------------------------------------------------------------------------------

    Make sure the spring tension is adjusted right. The 6 studs on the clutch pack have spacers and 71 and later clutches are supposed to have 11/32 in. gap from the outher surface of the outer drive plate. If the nuts on these studs are tightened all the way down, the clutch will never release.

    Page 4-6 in the service manual.

    Ask if the shop that put in your new clutch did this. It's easy to overlook.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    576

    Default

    Barnett steels and fibers and atf. Never had a clutch walk since the change 3 years ago

Share This



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Log in

Log in